Itseliikkuvat traktorit oli varsin epätavallista Suomen maaseudulla ennen toista maailmansotaa ja hevoset toimivat pitkään maaseudun työjuhtina. Ensimmäiset traktorit tulivat Suomeen jo 1910-luvulla mutta suhteellisen korkea hinta ja viljelijöiden osaamattomuus hallita modernia maatalouskoneita hillitsi niiden leviämistä. Ensimmäiset traktorit olivat pääasiassa suurempien kartanoiden käytössä. Avaintekijä traktoreiden myöhemmän suosion kasvussa oli teollisuuden nousevat palkat joka myös nosti maatalouden työvoimakustannuksia.
1. Åbo Jernmanufaktur Oyn Kullervo traktori. |
2. Fordson F pyörittää vyöllä vinitllä olevaa maatalouskonetta Granvik Södergårdissa noin 1950. PHM. |
Vuonna 1928 ainakin kaksi Forson-mallista traktoria toimitettiin Paraisille.Yksi näistä tomittettiin Paraisten Kalkvuoselle joka tuolloin viljeli omistamian kaivosalueen peltoja.Toinen traktori tuli Isotervon saarelle, Granvik Södergårdille. Traktori toimitettin meritse Paraisille ja proomulla Gunnarsnäsiin josta se ajettiin Tervsundin ja Vånon uuten kotiin. Ostaja, nuori viljelijä Paul Holmstrom, oli vuonna 1926 osallistunut traktorinkurssiin Helsingissä jo oli tietoinen traktorin suurista hyödysistä maataloudessa.
Ruotsinkielinen traktorikurssi oli ammatin edistämislaitoksen järjestämä ja osallistujat saivat useiden päivien aikana oppia käyttämään moottoroituja maatalouskoneita. Paul sai koeajaa sekä Fordson- ja New International traktoreita. Internationaali oli kuitenkin suhteellisen kallis verrattuna Fordsoniin, edellinen maksoi 39 500mk ja Fordson 25700 mk, summa joka tällä hetkellä vastaa 8272 euroa.
3. Porvoon Traktorin lähettämä tarjouskirje Paul Holmströmille vuonna 1926.PHM. |
Paul vastaanotti joitakin tarjouksia mahdollisilta myyjiltä, mutta päätyi ostaamaan traktorinsa Turkulaiselta Turunmaan Autolta vuonna 1928.Fordson oli monipuolinen maatalouskone koska siihen saattoi liittää hihnan jolla pystyi töten pyörittämään muitakin maatalouskoneita kuten sahaa tai puimuria. Traktorissa on teräsvanteet jotka soveltuvat käytettäviksi kuivalla ja hiekkaisella maaperä. Malli F oli käytössä tilalla 1950-luvulle saakka jolloin se korvattiin uudemmalla Fordson Majorilla.
4. Paraisten Kalkkivuori Oyn inspehtoori Berg yhdessö yritysken ensimmäisen traktorin kanssa noin vuonna 1929. Nordkalkin arkisto. |
Fordson maanviljelyksen palveluksessa
Malli F oli amerikkalaisen Fordsonin suosittu ja edullinen sarjavalmisteisteinen traktori. Maatalouden koneistuminen alkoi ensimmäisen maailmansodan aikana ja noin 750.000 Fordson traktoria oletetaan valmistetun vuosien 1917 ja 1928 välillä.Malli F:ää vietiin myös suuria määriä Eurooppaan ja Neuvostoliitto oli tärkeä asiakas. Venäjälle vietiin yli 25000 Fordson traktoria vuosina 1921-27.
5. Fordsonin traktoritehdas Dearbornissa 1919. |
1926 perustettiin Ford Motor Company of Finland Oy, joka varastoi traktorit Hernesaareen. Vuonna 1926 Suomeen myytiin 249 Fordsonia. Vuonna 1927 Fordson maksoi enää 25 700 markkaa lisättynä toimituskuluilla. Vuoteen 1928 mennessä Suomeen oli tuotu 1400 yhdysvaltalaisvalmisteita Fordsonia. Sen jälkeen tuotanto oli siirtynyt kokonaan Irlantiin.
6. Agroksen traktorinäytös Laihelassa 1920-luvulla. Laihelan museo. |
Malli F:n koneena toimii alkukantainen nelitahtikone joka saavutta 20 hevosvoiman tehon (15 kW). Traktori käynnistetään vevillä ja sillä on kaksi erillistä polttoainetankkia. Traktori käynnistetään bensiinillä, koneen lämmittyä vaihdetaan edullisempaan valopetroliin.
Granvikissä ollut traktori on nyt kotiseutumuseon omistuksessa ja on viimeisiä F-malleja joita valmistettiin Fordsonin tehtaalla USAssa.
Traktorin sarjanumero 692735 vittaa siihen että traktori on valmistettu Dearbornen tehtaalla 1927 loppupuolella.
7. Paul Holmströmin ostama alkuperäiskuntoinen traktori. |
Traktorin sarjanumero 692735 vittaa siihen että traktori on valmistettu Dearbornen tehtaalla 1927 loppupuolella.
Lähteet:
Paraisten kaupungin arkisto "Granvik Södergård"
Paraisten kotiseutumuseon arkisto
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fordson
https://www.thefordsonhouse.com/datingchart.asp
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti