perjantai 26. elokuuta 2011

Paraislainen ”Ideal”-traktori

Paraislainen ”Ideal”-traktori

Maaseudun koneellistaminen alkoi maassamme niissä lukuisissa pajoissa ja verstaissa, joissa taitavat kyläsepät itse rakensivat erilaisia työvälineitä, raaka-aineista ja osista, joita he sattuivat löytämään. Näiden joukossa omaa luokkaansa edustaa Nils Eriksson (s.1886), joka veljiensä kanssa kehitti ja rakensi traktorin nimeltään ”Ideal”, Lielahden Nilsbyn kylässä. Ensimmäisissä malleissa runko oli tehty puusta ja pyörät olivat metallia, omassa pajassa tehtyjä. Myöhemmin tulivat kumipyörät ja metalliset rungot mukaan kuvaan - aikana, jolloin hitsausvälineitä ei suinkaan löytynyt joka pajasta
Kårkulla Västergård Kemiössä 1938. Ideal-trakori oli tilalla 1940-luvulle. William Isaksson ohjaa niittokoneetta (21.9.1894). Sven Lindberg ajaa (s.1918).

Moottorit ja muu tekniikka otettiin romutetuista kuorma-autoista, mikäli niitä ei pystytty itse valmistamaan. Kun osien alkuperä saattoi vaihdella, niin vaihteli myös traktorin ulkonäkö, eli jokainen niistä oli eri näköinen. Dokumenteista löytyy lausuntoja tyytyväisiltä asiakkailta, paitsi kotiseudulta myös esimerkiksi Kemiönsaarelta ja Mynämäeltä. Valmistus alkoi 1936-37 ja päättyi 1940-luvun loppupuolella, jolloin liki 60 traktoria olivat nähneet päivänvalon. Tiedossamme on tätä nykyä vain kaksi kappaletta.

Ideal-traktori 1930-luvulta Kovelan traktorimuseossa. Janne Lindgård yhdessä nyt edesmenneen Eero Karhun kanssa.

Aikaisimpia malleja jossa puurunko, luultavasti 1930-luvulta.Tämä yksilö löytyy Kovelan Traktorimuseosta, joka sijaitsee Nummi-Pusulassa. Tarkoituksemme oli, että juuri tämä traktori olisi ollut Skyttalan museon Avoimien Ovien kunniavieras tänä vuonna. Meistä riippumattomista syistä näin ei valitettavasti tapahtunut.
Sen sijaan saimme lyhyellä varoitusajalla luvan lainata Siuntion Gårdskullan Museosta heidän yksilönsä, joka on rakennettu vuonna 1948, vuosimallia 1929 olevan Ford AA:n tekniikalla, edustaen täten valmistuksen loppuvaiheita. 
Ideal-traktori Gårdskullassa.


Lähetämme lämpimät kiitoksemme Gårdskullan Museolle, sekä kuljetusliike Fjäderin Arne Wanströmille, joka hoiti kuljetuksen!

Jos liiterinne nurkista löytyisi jotain, joka voisi olla Idealin jäännöksiä, jos Teillä on vanhoja valokuvia, joissa näkyy ”kotonatehdyn” näköisiä traktori-otuksia, tai jotain muuta aiheeseen liittyvää tietoa – otahan yhteyttä!
Yht. 050-5962112 ( Anne Bergström ) tai etunimi.sukunimi@vastaboland.fi

Paraisilla 28.8 2011.
Jan Lindgård, Marcus Lepola.
Lähteet : ”Eilispäivän traktoreita”, Vesa Roiha. Risto Eriksson.

perjantai 12. elokuuta 2011

Koe kotiseutumuseosi!

Koe kotiseutumuseosi!

Tämä kurssi toteutetaan yhteistyössä Länsiturunmaan kansalaisopiston kanssa.

1398 1020  Koe kotiseutumuseosi!
Kurssi pidetään Paraisten kotiseutumuseolla, perjantaisin 12.00-16.00. 23.9.2011-7.10 oja 27.4.2012-11.5.2012.

Kurssimaksu 24,00 €. Kork. 12 opiskelijaa. Kurssi on suunnattu henkilöille jotka ovat kiinnostuneita ja osallisina museoiden toiminnassa tai museoalaa opiskeleville.  
Kurssin tarkoituksena on käytännöllisellä tavalla näyttää miten kotiseutumuseot ja niiden kokoelmat voidaan käyttää lapsille ja nuorille suunnattujen uusien kokemuspakettien luomiseen. Kurssin osallistuja saa hyvän kokonaiskuvan elävän museon toiminnasta sekä uusia käytännön taitoja joita voi käyttää museopedagogisen toiminnan luomiseen.

Osallistujat tulevat kurssin aikana itse luomaan toimivan kokemuspaketin tietylle kohderyhmälle, esim. Lapset 7-11, aikuiset jne. Kokemuspaketilla tulee olla paikallishistoriallinen kytkös mutta se saa olla siirettävissä toiseen museoon.

Kurssi on kaksikielinen, suomi ja ruotsi.

Ilmoittautumiset 31.8 2011 alkaen alla olevan linkin kautta.

Kurssiin liittyviin kysymyksiin vastaa Marcus Lepola.

puh 0404885679, etunimi.sukunimi@vastaboland.fi

tiistai 2. elokuuta 2011

Kesän viimeinen aikamatka koittaa 9.8

Paraisten kotiseutumuseo järjestää aikamatkoja lapsille kesän 2011 jokaisena tiistaina 11-13, 9.8 asti.
Aikamatkat ovat kaksikielisiä. Aikamatkaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, lippu maksaa 4 euroa.
Aikamatkan aikana lapset saavat pukeutua vanhan-ajan vaatteisiin ja kokeilla entisajan askareita. Jokaiselle matkalle on eri teema yksikään tiistai ei ole toisensa kaltainen.
Iloiset aikamatkalaiset vierailevat vanhassa museokaupassa Lielahden tuvassa.


Tiistain aikamatkat tulevat jatkumaan taas seuraavana kesänä.